LOGO AZIMUT
Početna O nama Godišnji plan Najave Izveštaji Članstvo Galerija Linkovi Kontakt Arhiva

ŠAR PLANINA

Titov vrh 2747 m/nv i Plat 2399 m/nv

Petak, 24. maj: Polazak u 23:00 h sa parkinga kod opštine Novi Beograd. Putovonje auto-putem sa usputnim pauzama do Popove Šapke. Oko 510 km u jednom smeru.

Subota, 25. maj: Ujutru stižemo na Popovu Šapku (1700 mnv). Pauza i priprema za uspon. Uspon na vrh Plat 2399 mnv. Pešačenje oko 18 km i oko 800 m visinske razlike. Nakon povratka na Popovu Šapku smeštaj u nekom od hotela. Odmor i noćenje.

Nedelja, 26. maj: Rano ustajanje. Tog dana se vršimo uspon na Titov vrh odnosno učestvujemo u 37. tradicionalnom usponu na Titov vrh koji organizuje PSS Makedonije i PK Ljuboten iz Tetova. Na uspon se kreće oko 7 časova. Ići će se letnjom stazom („Vakufska pateka“), koja ima oko 20 km pešačenja i oko 1000 m u usponu i silasku. Potrebno je najviše 8 sati za prelazak ove ture. Po povratku oko 16 časova polazak za Beograd. Dolazak u Beograd najkasnije do ponoći.

Ture su srednje naporne. Nisu tehnički zahtevne, ali je potrebna dobra fizička kondicija, pogotovo što u ovo doba godine, na pojedinim delovima, još uvek ima snega.

Oprema: za visokogorske uspone a prema vremenskim prilikama. Obavezna oprema su planinarske cipele, flaša za najmanje 2 litra vode, hrana za celodnevni boravak u planini, jakna, zaštita od kiše, kamašne, rukavice, šešir ili kačket, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna odeća ...

Hrana: iz ranca za 2 dana. Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona. U hotelima na Popovoj Šapki postoje restorani u kojima je moguće naraučiti hranu u subotu uveče.

Smeštaj: u nekom o hotela na Popovoj Šapki. Organizator PK Ljuboten je zaključio ugovor sa hotelima tako da će cena prenoćišta u hotelu biti 10 evra po planinaru.

Dokumenti: obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Putno zdravstveno osiguranje svako od učesnika individualno obezbedjuje.

Cena: 5400 dinara (obuhvata prevoz minibusom oko 1020 km, putarine u Srbiji i Makedoniji, hranu i smeštaj vozača) + 10 evra za noćenje. Cena je formirana na bazi najmanje 15 učesnika (uplata).

Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS - https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf Organizator zadržava pravo izmene programa u zavisnosti od okolnosti na terenu.

Prijave: sa akontacijom od 4000 dinara kod vodiča na sastancima PD „Azimut, Narodnih heroja br. 11, Novi Beograd, sredom od 20 časova. Dodatne informacije možete dobiti kod vodiča Dobrice Dabovića (telefon 064 884 21 11, email – dоbrica.dabovic1972@gmail.com, MB 604).