LOGO AZIMUT
Početna O nama Godišnji plan Najave Izveštaji Oprema Galerija Kontakt Arhiva

Cer (687 m) Kružna tura od manastira Radovašnica do Lipovih Voda
(21.03.2021. u 7:30)

Cer, manastir

Planina Cer nalazi se nedaleko od Šapca (35 km), u severozapadnoj Srbiji. Osnovni pravac grebena je od jugoistoka ka severozapadu. Najviši vrh Šančina je u istočnom delu, visina 687 m. Ovo je zanimljiva planina sa bogatom istorijom, arheologijom, ujedno zanimljiva i za planinare i za izletnike. Najvećim delom je pod šumom a najzastupljenije vrste su bukva, hrast i grab. Ime je dobila po "Cer-u" drvetu kojeg ima u izobilju. Za Trojana koga slovensko predanje opisuje kao demona, ili božanstvo sa tri glave postoji legenda da je imao pet kćeri, Kosanu, Vidu, Koviljku, Soku, dok se petoj ne zna ime, a svakoj od njih otac je sagradio grad, pa otuda Kosanin grad na samom vrhu Cera (tako se ponekad naziva najviši vrh Cera), Vidin grad na Vidojevici, zapadnom ogranku Cera, Kovilj grad kod Koviljače, Soko grad na Sokolskoj planini, dok se za peti grad ne zna gde je i kako se zove. Trojanov grad (607 m, za koji se veruje da potiče iz 3. veka naše ere) je na isturenom delu na istoku planine, na putu od Lipovih voda prema selu Tekeriš. Nedaleko od Trojanovog grada je grad Konjuša (437 m) koji potiče iz Vizantijskog doba. U našoj turi mi ćemo obići Vidin i Kosanin grad. Cer je takođe postao poznat po cerskoj bitci, vođenoj na početku 1. svetskog rata, u kojoj je srpska pobedila austrougarsku vojsku.. U podnožju cera se nalaze tri manastira, Radovašnica, Čokešina i Petkovica. Ovaj put odlučio sam se za Radovašnicu, a na nekim sledećim turama, posetićemo i ostala dva. Više o manastiru Radovašnica možete videti na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=P-TDPHGoVcg&ab_channel=AgroTVSrbija

PROGRAM AKCIJE

Polazak u 07:30 iznajmljenim prevozom , sa parkinga opštine Novi Beograd.

Posle pauze u Šapcu za jutarnju kafu, stižemo na polaznu tačku kod Manastira Radovašnica oko 10: Posle preobuvanja i pakovanja, krećemo uspon prema vrhu Cera, prema planinarskom domu Lipove Vode. Prolazimo većinom kroz bukovu šumu, koja je zbog nedostatka vegetacije u ovo doba godine prozirna, tako da pogled puca na mačvu, i pitoma mačvanska sela, na Šabac itd.. Po dolasku do planinarskog doma, svratićemo i u novoizgrađenu crkvu, posvećenu Svetom Jovanu Šangajskom. U planu je pretvaranje celog tog područja u memorijalni centar, posvećen Cerskoj bitki. Posle duže pauze, krenućemo šumskim putem ka Kosaninom gradu, a potom se popeti na greben , po kome ćemo ići deo puta, sve do izletišta Krstovi. Potom skrećemo ka manastiru, kroz manastirsku šumu, pored atraktivne staze za bicikliste. Ako budemo imali sreće da ih sretnemo, ispratićemo ih u njihovom adrenalinskom spustu, koji iz njihove perspektive možete videti na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=GD_DZf1a9qc&feature=youtu.be&ab_channel=MilanJevtic

Po spuštanju kod manastira oko 17:00, posle preobuvanja, i eventualno obroka možemo prisustvovati večernjoj službi, posle koje bi krenuli nazad za Beograd. Očekivano vreme stizanja u Beograd oko 21:00.

S obzirom da je u pitanju veoma lepa, i lagana kružna tura preporučujem je svima. Moguće je doći sopstvenim prevozom. i u tom slučaju potrebno je izvršiti prijavu vodiču radi evidencije učesnika akcije.

Statistika dana: Uspon cca 600 m. Silazak cca -600- m. Dužina cca 14 km. Težina na skali od 1-5 2

Očekivana cena prevoza 1.600 din, u zavisnosti broja prijavljenih učesnika.

Oprema uobičajena za ovo doba godine, cipele, čeona lampa, štapovi, topla odeća.

Dokumenta: Planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, lična karta, zdravstvena knjižica.

Hrana iz ranca... i u povratku eventualno iz restorana.

VODIČ: Milojko Arnautović, Licenca PSS MB 680, tel 063 20 43 34, e-mail: milojko.adventure@gmail.com

Prijave putem SMS-a, viber-a ili maila (ili na sastancima kluba Azimut sredom od 19:00 u ul. Pariske Komune 13, kafe Tornik) uz akontaciju od 1.000 din U slučaju odustajanja naći zamenu.

NAPOMENA: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Obavezna je primena mera epidemiološke zaštite (nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca...)

Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

U skladu sa Zakonom: za ovo putavanje nije obezbeđena zaštita u vidu garancije putovanja.
Svaki učesnik mora biti član nekog Društva/Kluba, koji je član PSS-a, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
Obavezno nositi planinarsku karticu i zdravstvenu knjižicu.