LOGO AZIMUT
Početna O nama Godišnji plan Najave Izveštaji Oprema Galerija Kontakt Arhiva

Kosmaj, staza gorštaka-kružna tura od manastira Tresije,
preko manastira Pavlovac i ostataka manastira Kasteljan (14.03.2021. u 07:30)

Kosmaj, trek

Planina Kosmaj nalazi se južno od Beograda, najniža je planina u Šumadiji posle Avale, omiljeno je izletište beograđana. U našoj turi mi ćemo posetiti manastir Tresije, manastir Pavlovac i ruševine manastira Kasteljan (koji čeka obnovu).

PROGRAM AKCIJE

Polazak u 07:30 iznajmljenim prevozom, sa parkinga opštine Novi Beograd.

Na polaznu tačku parking kod manastira Tresije stižemo oko 08:30. Imaćemo kratko vreme za obilazak manastira i eventualno kraće prisustvovanje jutarnjoj liturgiji. Posle preobuvanja i pakovanja, krećemo na kružnu stazu, preko mesta gde se nalazi spomenik iz NOB-a, manastira Pavlovac gde ćemo praviti pauzu, izlazimo na put, prelazimo obližnji obronak, i u silasku prolaskom preko njiva sa vinogradima ulazimo u šumu. Tu ćemo posle kraćeg vremena stići do ruševina manastira Kasteljan gde takođe pravimo pauzu. Posle toga krećemo na zadnji deo ove kružne staze izbijajući ponovo na početnu tačku kod Manastira Tresije oko 16:00. U povratku možemo svratiti na piće u Pivaru Kabinet, ako budu radili restorani. Stizanje u Beograd oko 18:30.

S obzirom da je u pitanju kružna tura moguće je doći sopstvenim prevozom. i u tom slučaju potrebno je izvršiti prijavu vodiču radi evidencije učesnika akcije.

Statistika dana: Uspon cca 760 m. Silazak cca -760- m. Dužina cca 17 km. Težina na skali od 1-5 2

Očekivana cena prevoza 1.200 din, podložna promenama u zavisnosti broja prijavljenih učesnika.

Oprema uobičajena za ovo doba godine, cipele, čeona lampa, štapovi, topla odeća.

Dokumenta: Planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, lična karta, zdravstvena knjižica.

Hrana iz ranca... i u povratku u nekom od restorana.

VODIČ: Milojko Arnautović, Licenca PSS MB 680, tel 063 20 43 34, e-mail: milojko.adventure@gmail.com

Prijave putem SMS-a, viber-a ili maila (ili na sastancima kluba Azimut sredom od 19:00 u ul. Pariske Komune 13, kafe Tornik) uz akontaciju od 600 din. U slučaju odustajanja naći zamenu.

S obzirom da je staza kružna moguć je dolazak sopstvenim prevozom, na parking manastira tresije u 08:30. U tom slučaju je akcija besplatna. Neophodna je najava radi evidencije učesnika.

NAPOMENA: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Obavezna je primena mera epidemiološke zaštite (nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca...)

Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

U skladu sa Zakonom: za ovo putavanje nije obezbeđena zaštita u vidu garancije putovanja.
Svaki učesnik mora biti član nekog Društva/Kluba, koji je član PSS-a, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
Obavezno nositi planinarsku karticu i zdravstvenu knjižicu.